Hukkalämmön hyödyntäminen kaukolämpöverkossa kotien ja liikekiinteistöjen lämmittämiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 1,6 miljoonan euron investointituen Vantaan Energian hankkeelle, jossa KWH Freezen pakastevarastosta syntyvät hukkalämmöt voitaisiin hyödyntää Vantaan kaukolämpöverkossa kotien ja liikekiinteistöjen lämmittämiseen.

Tällä hetkellä esisuunnitteluvaiheessa olevassa hankkeessa KWH Freezen pakastevaraston jäähdytyksen lauhde-energiaa on tarkoitus ottaa talteen. Tämä energian talteenotto toteutetaan rakentamalla järjestelmä, joka hyödyntää pakastevaraston jäähdytysprosessista syntyvän lauhdelämmön. Tavoitteena on käyttää uusiutuvalla sähköllä toimivia lämpöpumppuja lämmittämään lauhdelämpö kaukolämpöverkkoon soveltuvaksi. Vantaan kaukolämpöverkossa tätä talteen kerättyä lämpöä voitaisiin hyödyntää jo vuodesta 2025 alkaen. Arvioitu energiamäärä, joka voitaisiin ottaa talteen KWH Freezen pakastevarastosta, on jopa 42 gigawattituntia vuodessa. Tämä vastaa noin 2300 keskimääräisen omakotitalon vuosittaista energiankulutusta.

 

Lue koko uutinen tästä